Vloerverwarming Halen

vloerverwarming renovatieprojecten,warmtepomp,DGS,hoe werkt vloerverwarming, zelf installeren, DGS





VLOERVERWARMING buurt Halen


Met een warmtepomp of condensatieketel heb je een ideaal systeem om warm water voor jouw centrale verwarming te produceren. Maar die warmte moet nog afgegeven worden. De keuze van het afgiftesysteem hangt af van het soort woning, de isolatiegraad, je warmteopwekker en je eigen gewoonten en voorkeuren.  Vloerverwarming is momenteel de populairste keuze bij nieuwbouwwoningen en energetische renovaties.   

Vloerverwarming werkt volgens hetzelfde principe als radiatoren. Vloerverwarming vormt samen met de leidingen en de cv-ketel een gesloten circuit waar het warme water doorheen gepompt wordt door de circulatiepomp. Het buizenstelsel van de vloerverwarming wordt onder de vloer geplaatst. De verdeler zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld en dat per kamer de juiste temperatuur bereikt wordt.

Vloerverwarmingsystemen zijn totaal-oplossingen die u een ongekend woon en/ of werkcomfort garanderen. Niets is gezelliger dan de zalige warmte die uit de vloer opstijgt. Doordat de warmteafgifte verdeeld is over het gehele vloeroppervlak en vloerverwarming op lage temperatuur werkt, wordt een zeer gunstig temperatuurprofiel bereikt, dat nauw aansluit bij de ideale temperatuurverdeling.

VLOERVERWARMING IN NIEUWBOUWWONINGEN REGIO BAAL

Vandaag zijn nieuwbouwwoningen uitstekend geïsoleerd waardoor een integraal vloerverwarmingssysteem de volledige warmtebehoefte dekt. Het is dus perfect mogelijk om met vloerverwarming een ruimtetemperatuur te hebben van 20°C à 21°C. Enkel in de badkamer is er eventueel behoefte om een temperatuur van 22°C à 24°C te hebben. Dit kan met bijkomende verwarmingen zoals een radiator met thermostatische kraan. Het is aan te raden om dan een zoneregeling op de vloerverwarming toe te passen. Het plaatsen van ruimtethermostaten in de leefruimte, bureau en slaapkamers is hier essentieel. 

VLOERVERWARMING IN RENOVATIEPROJECTEN regio Halen

Bestaande woningen zijn vaak beperkt of soms zelfs niet geïsoleerd. Hierdoor is het meestal niet mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming toe te passen. Bij grondige renovatieprojecten, waar extra isolatie in de woning voorzien wordt, kan dit meestal wel.

Vloerverwarming werkt op lage temperatuur en de warmteafgifte is verdeeld over heel het vloeroppervlak. Hierdoor is er een gunstig temperatuurprofiel dat nauw aansluit met de temperatuurverdeling. Vloer- en wandverwarming beschikt over verschillende types van wand- en vloerverwarming met ieder zijn specifieke kenmerken en toepassingen.

HOE WERKT VLOERVERWARMING gemeente Halen ?

Vloerverwarming werkt grotendeels volgens hetzelfde principe als radiatoren: De Cv-installatie verwarmt water dat via een netwerk van leidingen verdeeld wordt onder verschillende verwarmingselementen. Bij radiatorverwarming zal de warmte verspreid worden door één of meerdere radiatoren. Vloerverwarming verdeelt de warmte via leidingen die lopen onder het volledige vloeroppervlak. Hierdoor krijg je een gelijkmatigere warmteverdeling doorheen de kamer. Aan de hand van een thermostaat kan men de gewenste temperatuur makkelijk instellen.

VOORDELEN VLOERVERWARMING Halen

Vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig.

Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Hierdoor kan je de thermostaat 2°C lager zetten om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming.

Vloerverwarming is volledig onzichtbaar. Hierdoor kan je elke ruimte maximaal benutten en zijn er meer muren vrij om kasten tegen te plaatsen en kan je ook gebruikmaken van kamerhoge ramen.

Aangezien vloerverwarming werkt met stralingswarmte zal het stof minder snel verspreiden in de woning. Dat biedt heel wat voordelen voor mensen die last hebben van allergieën. Ook de relatieve luchtvochtigheid van je woning zal beter scoren dankzij dit type van verwarming.

Met vloerverwarming kan je ook in de winter blootsvoets lopen in huis. Er komt geen stof vrij en onderhoud is ook niet nodig. Op gebied van comfort en gebruiksgemak zijn er dus heel wat voordelen verbonden aan vloerverwarming.

NADELEN VLOERVERWARMING

De opwarmingstijd van vloerverwarming duurt relatief lang in vergelijking met radiatoren. Dit is vaak nadelig als je een onregelmatige dagindeling hebt. Aan de hand van een thermostaat kan je wel verschillende scenario’s instellen zodat de verwarming één uur voor je thuis komt begint met opwarmen.

De installatie van vloerverwarming brengt vaak een hoge kostprijs met zich mee. Er is heel wat materiaal nodig en ook de plaatsing neemt heel wat tijd in beslag. Op lange termijn wordt dit nadeel echter weggewerkt dankzij het hoger rendement, wat dan weer een enorm voordeel is.

Om vloerverwarming te plaatsen zal je de bestaande vloer steeds moeten verwijderen. Dit is niet altijd evident bij renovatiewerken en uitbreidingswerken. Bij het installeren doe je er ook goed aan extra vloerisolatie te voorzien.

De 2 meest geplaatste vloerverwarmingssystemen zijn : droogbouw en natbouw.

Droogbouw

Bij droogbouw liggen de vloerverwarmingsbuizen niet in het cement, maar worden deze geplaatst op voorgevormde isolatieplaten van bijvoorbeeld piepschuim.

Het grote voordeel van droogbouw vloerverwarming is dat deze een lagere opbouwhoogte nodig heeft. De opbouwhoogte bedraagt hier ongeveer 6 cm. Aangezien de buizen niet in het cement geplaats worden is dit vloerverwarmingssysteem relatief eenvoudig en snel te plaatsen en kan het al na 24 uur werken. Bovendien is er een relatief snelle opwarmingstijd van de ruimte omdat er geen bovenliggende cementlaag is die eerst opgewarmd moet worden. Dit zorgt ervoor dat dit de meest energiezuinige vloerverwarmingsvariant is.

Houd er wel rekening mee dat droogbouw duurder is in aanschaf dan natbouw

Droogbouw vloerverwarming is ideaal bij renovatieprojecten waar er slechts een beperkte opbouwhoogte is of bij woningen uit houtskelet met houten ondervloeren.

Natbouw

Natbouw is het meest gebruikte vloerverwarmingssysteem in België. Bij dit systeem worden de vloerverwarmingsbuizen in de vloerisolatie en cementlaag of gietvloer geplaatst.

Het grote voordeel van natbouw vloerverwarming is dat het goedkoper is dan droogbouw zonder in te boeten op vlak van kwaliteit. Bovendien houdt de cementlaag de warmte langer vast waardoor je minder lang energie verbruikt.

Houd er wel rekening mee dat er een relatief hoge opbouwhoogte van de vloer nodig is (ongeveer 18-20 cm) en dat de opwarming traag gebeurt omdat de volledige cementlaag opgewarmd moet worden. Het voordeel dat hier tegenover staat is dat de warmte langer vastgehouden wordt. Een droogtijd van 1-2 weken is hier noodzakelijk en verwarmen is pas mogelijk na 6 weken.

Natbouw vloerverwarming is voornamelijk bij nieuwbouw (door zijn hoge opbouwhoogte) of energetische renovaties waarbij de vloer vernieuwd wordt een uitstekende optie.



UPONOR

Brochure Uponor vloerverwarming

BEGETUBE

Brochure Begetube vloerverwarming

Interesse in vloerverwarming en benieuwd naar de mogelijkheden en prijs op maat van jouw situatie ?

Contacteer ons

Vloerverwarming Halen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x