Ventilatiesystemen

WAAROM VENTILEREN ?

Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Wanneer je woning niet voldoende lucht ventileert zal je dus steeds opnieuw, vuile lucht inademen.  Vroeger had dit niet zoveel nare gevolgen omdat men veel minder isoleerde zodat verse buitenlucht nog steeds gedeeltelijk kon binnendringen.  Met de nieuwste technieken is dit echter niet meer het geval zodat je gebruik zal moeten maken van een ventilatiesysteem.  het correct ventileren van een gebouw zal niet alleen een gunstige impact hebben op de gezondheidstoestand maar ook vochtproblemen en muffe geurtjes tegengaan.

Je kan de woning ook sporadisch ventileren door ramen of deuren open te zetten. Dit leidt echter tot warmteverlies en een ongelijkmatige verdeling van zuivere lucht.  Bovendien vergeet men vaak de ramen te open te zetten waardoor er geen verse lucht meer binnenkomt.

Woningventilatie kan bereikt worden volgens 4 verschillende ventilatiesystemen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, architectuur en budget kan je verschillende methodes toepassen. Wij werken met ventilatiesysteem C en D.
 

VENTILATIESYSTEEM C : NATUURLIJKE LUCHTTOEVOER EN MECHANISCHE LUCHTTOEVOER.


Wanneer je de woning reeds grondig gerenoveerd hebt, is het niet altijd mogelijk om lucht op een natuurlijke weg af te voeren.  Dit kan het geval zijn wanneer je dak luchtdicht en goed geïsoleerd is afgewerkt.  In dat geval kan je ervoor opteren om een mechanische luchtafvoer te plaatsen.  Hierbij wordt de vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer.  Bij het klassieke C-systeem zal de luchtaanzuiging continu gebeuren.  Het C+ systeem is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig.


VENTILATIESYSTEEM D - BALANSVENTILATIE : MECHANISCHE LUCHTAFVOER EN MECHANISCHE LUCHTAANVOER.


Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem.  Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht wordt met sensoren volledig bijgestuurd.  Een leidingnet doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de 2 luchtstromen elkaar kruisen.  Hier spreken we van een balansventilatie.  Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energievriendelijk.  Nieuwe woningen worden bijna uitsluitend nog van dit systeem voorzien.

Meer uitleg?